• Hebatnya parang Pak Akob
  • Parang Pak Akob yang mendapat tempahan pelanggan.
  • Hebatnya parang Pak Akob
  • Proses menyepuh besi adalah penting dalam menentukan kekerasan besi itu.
  • Yaacob Ismail,
  • Yaacob Ismail,
 
“KALAU nak sembelih haiwan, gunalah parang yang dibeli dari orang Islam. Sekurang-kurangnya waktu sepuh parang tu, dia dah bacakan Bismillah…”

Itulah kata-kata Yaacob Ismail, 48, atau lebih mesra dengan panggilan Pak Akob ketika berkongsi pengalamannya dengan Sinar Harian dalam seni pembuatan parang lebih 30 tahun lalu.

“Parang tajam senang diguna untuk sembelih haiwan. Daging tak lekat pada mata parang.

“Kalau dagingnya dimasak, rasanya lembut dan tak berbau hamis,” ujarnya.

Beliau menambah, ini berbeza dengan haiwan yang disembelih menggunakan parang yang kurang tajam. Rasa sakit haiwan itu menyebabkan ototnya kejang dan dagingnya jadi liat serta berbau hamis.

Oleh itu, Islam menyarankan sembelihan haiwan dengan memutuskan urat halkum dan urat marih hendaklah menggunakan alat yang tajam dengan niat kerana ALLAH.

 Seni pembuatan parang Pak Akob mendapat permintaan ramai terutama golongan orang kenduri, tukang sembelih haiwan mahupun peminat parang yang datang dari merata tempat termasuk Singapura dan Sarawak. Pak Akob selalu menitipkan kepada para pelanggannya petua penyembelihan haiwan.

“Ilmu parang ini mengikut tuannya yang juga dipanggil pandai besi atau orang pandai mencampurkan besi dalam mata parang.”

Keistimewaan parang Pak Akob, adalah pada mata parang, hulu hinggalah sarungnya yang dibuat secara tradisional menggunakan alat kikir dan pahat. Pak Akob mengutamakan bahan besi dan kayu yang berkualiti.

“Saya guna besi DC53 (jenis pemotong besi) yang diimport dari Jerman. Biasanya saya minta tolong kawan, jurutera besi untuk kenal pasti kualiti besi yang diimport itu.

“Besi DC53 atau besi sejuk ini jenis kuat dan sesuai dijadikan mata parang. Dia tak sumbing kalau kita gunakan untuk kerja kasar seperti berkebun atau takik benda keras,” ujarnya.

Utamakan kualiti bahan
Kata Pak Akob berkata, membuat mata parang sepanjang 30 sm hingga 33 sm itu berdasarkan tuan yang menempah. Contohnya, jika si empunya inginkan parang untuk kegunaan berkebun, maka besi disepuh mengikut niat tersebut.

Si tukang biasanya mahir dalam campuran besi yang digunakan dan besi mentah boleh dibeli daripada pembekal besi. Kemahiran tukang dalam memilih adunan dan menyepuh besi itulah kelebihan masing-masing.

Menurut Pak Akob, proses menyepuh besi adalah penting dalam menentukan kekerasan besi itu. Jika terlebih sepuh atau bakar, besi akan patah, kalau kurang disepuh, besi jadi lembut.

“Kalau nak buat sarung dan hulu parang, saya gunakan lebih 20 jenis kayu. Antaranya kayu seribu bunga, kemuning emas, raja kayu atau damak minyak, serian batu, kedondong hutan, cempa gunung, sena berdarah dan saga merah,” katanya yang sebelum ini bekerja sebagai kontraktor.

Untuk mendapat kayu ini, Pak Akob pergi ke merata tempat dan sanggup membeli sepokok yang mencecah hingga RM2,000 daripada pemiliknya.

“Dalam sebatang pokok boleh pilih mana-mana bahagian kerana tak semua kayunya cantik untuk dijadikan hulu dan sarung parang. Apa yang penting kayu tu ada kualiti,” ujarnya.

Pak Akob menambah, setiap tukang parang ada cara buatan dan reka bentuknya tersendiri sebagai identiti masing-masing. Pak Akob pernah bekerja dengan beberapa orang pandai besi termasuk Pak Long Husin, Pak Man, Tok Ki yang mahir dalam pembuatan golok Langkasuka dan Adiguru Kraf Pandai Besi, Pak Lah atau nama sebenarnya Abdullah bin Daud.

“Masa kecil, hidup saya susah dan pernah bergelandangan. Bila merantau dan mengaji pondok di Kedah dan Kelantan, saya kerja dengan mereka yang pandai buat parang.

“Biar jadi hamba pun tak apa, asalkan dapat tolong buat parang. Dapat upah makan sepinggan sehari pun cukup, asalkan boleh menggosok sarung parang. Ilmu dan pengalaman daripada tok guru itu yang lebih berharga,” kata Pak Akob yang suka berkawan dengan orang tua ketika zaman remajanya.

Berpindah ke Dungun
Untuk membuat parang berserta sarungnya, Pak Akob mengambil masa dua hari. Ini melibatkan dengan kerja meleburkan besi, tempa, sepuh untuk mata parang, sehinggalah menyiapkan hulu dan sarung parang. Antara amalan yang dilakukan untuk memulakan kerjanya itu, Pak Akob bersolat hajat dan witir.

“Besi itu hidup dan sentiasa bertasbih kepada ALLAH SWT. Jadi untuk buat besi, biarlah berguna kepada kita.

“Contohnya, jika masuk hutan terserempak haiwan buas, parang tak terlepas daripada tangan sebagai alat pertahanan diri,” katanya.

Beliau akui tukang parang Melayu kini tidak ramai. Mereka yang mengetahui hasil kerja Pak Akob datang untuk menempah. Antara keunikan Pak Akob sarung yang berkilat dan hulunya berbentuk tapak kuda, tapak kijang, buah jering, kepala burung serindit dan kepala ayam.

“Untuk beli terus parang di sini, memang tak ada. Sebab semua telah ditempah pelanggan. Parang saya sendiri dibeli orang,” katanya.

Sumber : http://www.sinarharian.com.my